Opi antamaan parempaa palautetta: Puhu konkretiaa.

Kehityskeskustelu tulossa? Pitäisi antaa tiimiläiselle palautetta?

Välttääksesi kiusallisen keskustelun, josta on enemmän haittaa kuin hyötyä, kokeile tätä: Erota havainnot tulkinnoista. Pidä huoli, että olet hyvin selkeä, mitä tekoa tai toimintaa tarkoitat. Riisu se omista tulkinnoistasi.

Tässä oivallus, jonka tiedostaminen muuttaa elämää: Me uskotaan aivan liian herkästi omia ajatuksiamme. Joku tekee jotakin, josta me ei pidetä, ja salamannopeasti siitä tulee:

  • “Henkilö X ei osaa työtään.”

  • “Henkilö Y ajattelee vain itseään eikä näe kokonaiskuvaa.”

  • “Henkilö Z ei kunnioita muiden aikaa.”

Huomaatko, että näissä ei missään käy ilmi, mitä henkilöt ovat oikeasti tehneet?

Jos menet ja kerrot heille nämä, todennäköisesti he kuulevat vain kritiikkiä. Silloin palaute ei mene perille.

Me kaikki haluamme tehdä hyvää tällä pallolla, ja palaute auttaa meitä parhaimmillaan tekemään sen paremmin. Mutta jos palaute on lähinnä epämääräisiä arvioita toisen kelvottomuudesta ihmisenä, siitä on hyvin vaikea toisen poimia, mihin hänen tekemiseensä viittaat. Puhumattakaan, että sen perusteella kukaan osaisi sanoa, millaista muutosta toimintaan toivot, jotta se palvelisi paremmin.

Jos siis haluat antaa suoraa palautetta, aloita kertomalla mihin tekemiseen viittaat.

Voi auttaa, jos kuvittelet videokameran kuvaamaan ihmistä tekemässä tekoa, johon reagoit. Mitä kameran ruudulla näkyy? Konkreettisia sanoja, tekoja. Havaintoja, ei tulkintoja.

Tässä on myös syvempi pointti. Kun erotat havainnot tulkinnoistasi, maailmasi muuttuu. Näet muiden teot objektiivisempien lasien läpi. Mieti vaikka näiden kahden eroa: “Henkilö Z ei kunnioita muiden aikaa.” → “Muistan viimeisten 3 kk ajalta ainakin seitsemän kertaa, kun henkilö Z on liittynyt palaveriin sovitun alkamisajan jälkeen.”

Huomaatko eron? Yhdessä olet lukkiutunut omaan tulkintaasi (”ei kunnioita toisten aikaa”), toisessa olet avoin ymmärtämään, mitä oikeasti tapahtuu. Lakkaat uskomasta sinisilmäisesti ajatuksiasi, jotka sepittävät milloin mitäkin tarinaa, riippuen siitä söitkö riittävästi aamupalaa tai jäikö aamukahvi juomatta ja kiukuttaa.

On aivan eri keskustelu puhua siitä, miten “ajattelet vain itseäsi etkä näe kokonaiskuvaa” kuin “olet nyt ainakin kolmesti ehdottanut tiimipalaverissa uuden työkalun käyttöönottoa, ilman että olisin kuullut kenenkään muun ilmaisevan kiinnostusta sitä kohtaan”.

Kumman itse kuulisit mieluummin?

Puhumattakaan siitä, että vain jälkimmäinen näistä on objektiivisesti totta.

Havaintojen erottaminen tulkinnoista on yksi ihmisten johtamisen avaintaidoista, koska se on yhteisymmärryksen ja toimivan tiimityön perusta. Mutta se on helpommin sanottu kuin tehty. Siksi harjoittelemme tätä paljon valmennuksissani.

Seuraavalla kerralla, kun olet menossa antamaan tiimiläiselle palautetta, selkiytä itsellesi mistä käytöksestä annat palautetta. Erota havainto tulkinnastasi.

Jos siinä onnistut, lupaan että keskustelusta tulee hyvin erilainen.

Seuraava
Seuraava

Miten voin auttaa